Røntgen og scanning


Røntgen og ultralydsscanning er billeddiagnostiske redskaber, der gør det muligt for os at se ind i dyret. Disse redskaber giver os mulighed for at stille en langt række diagnoser.

Røntgen

Røntgen egner sig godt til at vurdere forandringer i jeres kæledyrs knogler og led ved gigt, brud på knogler, og andre årsager til smerter i bevægeapparatet.

Ligeledes bruges røntgen ofte til at vurdere sygdomme både i brysthulen, ved hjerte og lungelidelser, samt i bughulen med kræftknuder, fremmedlegemer og andet.

Røntgen bruges endvidere til at diagnosticere sygdommene HD/AD/OCD.

For at få stambogsført hundehvalpe i Dansk kennelklub (DKK) er der en række avlsrestriktioner, som skal overholdes. Dette hjælper vi også med.

Dansk Kennelklub

 

Hofteledsdysplasi (HD)

Hofteledsdysplasi er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt.

HD er en arveligt betinget sygdom. Arvegangen er "polygenetisk", d.v.s. at flere forskellige gener afgør, hvorvidt en hund er disponeret for at udvikle lidelsen, og i hvor svær grad. Hvis hunden er arveligt disponeret, har den stor risiko for at udvikle HD, især hvis den udsættes for negative miljøpåvirkninger som forkert fodring, overdreven motion eller hurtig vækst. Mange racer har avlsprogrammer, der skal bekæmpe HD.

Typiske symptomer er, at hunden har svært ved at rejse sig op, er slinger i bagkroppen og sætter sig hurtigt ned, når den ikke er i bevægelse.

 

Albueledsdysplasi (AD)

AD står for albueleds-dysplasi. Dysplasi er en unormal udvikling af leddet.

Unormal udvikling af albueleddet kan give anledning til udvikling af forskellige lidelser. Fælles for disse lidelser er, at de som følge af fejlbelastning af leddet forårsager udvikling af slidgigt. 
Ved slidgigt forstås en lidelse, hvor ledbrusken er mere eller mindre ødelagt, og hvor der rundt omkring i leddet er dannet nyt knoglevæv. Slidgigt kan være meget smertefuldt og kan begrænse leddets bevægelighed.

AD er ligesom HD en multifaktoriel arvelig lidelse, hvor en hunds arvelige disposition sammen med de negative miljøbelastninger, som den eventuelt udsættes for, er afgørende for, om den udvikler slidgigt og i hvilken grad.

Symptomerne starter typisk i 4 – 5 mdrs. alderen. De tidligste symptomer er stivhed i forbenene især efter hvile. Er begge albuer angrebet, kan symptomerne være svære at opdage. Gangen er da stiv, forpoterne drejet let udad, og albuerne holdes tæt ind til brystkassen. 
Egentlig halthed opstår først senere i forbindelse med udvikling af slidgigten.

 

Osteochondritis dissecans

OCD står for osteochondritis dissecans, hvilket er en unormal udvikling af ledbrusken, som fører til at brusken løsner sig fra det underliggende knoglevæv.

Denne unormale udvikling af ledbrusken medfører halthed og udvikling af slidgigt i skulderleddet og dermed dannelse af nyt knoglevæv (slidgigt = arthroser) i leddet.

OCD er ligesom HD og AD en multifaktoriel arvelig lidelse, hvor en hunds arvelige disposition sammen med de eventuelle negative miljøbelastninger, som den udsættes for, er afgørende for, om den udvikler slidgigt og i hvilken grad.

Kilde DKK

Scanning

Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) er det muligt at danne billeder af de indre organer. Dette giver mulighed for at undersøgelse af en langt række sygdomme, men også drægtighedsscanning.

Drægtighedsdiagnostik

 

Her ultralydsscannes Freja for drægtighed

Dværgschnauzeren Freja scannes her 3 uger efter parring. Hun er drægtig, og et af fostrene ses i billedet til højre. Efterfølgende fik Freja 3 dejlige hvalpe.

Drægtighedsscanning bruges til at bestemme hvorvidt tæven er drægtig eller ej, men er meget usikkert til at bestemme antallet af hvalpe. For at bestemme det eksakte antal af hvalpe, anbefaler vi et røntgenbillede omkring dag 50 efter parring.

Her ses et af Frejas fostre

Kontakt Dyrlægerne Univet

+45 70 20 21 41