Pelsmider (Cheyletiella)


Videoen viser en pelsmide, som giver kaninen Ninka voldsom kløe.

Pelsmider er et problem særligt hos kaniner, men ses også hos hund og kat. Pelsmiden lever af skæl fra hudens overflade. På dyret ses ofte volsom kløe i områder med skæl og hårtab. Dyrene er nogle gange så generet at de hiver pelsen af dem selv, hvorfor hurtigt udviklende områder med skæl og manglende hår er typisk for pelsmider.

Diagnosen stilles ved at vi ved den kliniske undersøgelse tager en prøve af pelsen, som undersøges under mikroskop. Her vil miden og æg identificeres.

Behandling af pelsmider er via en indsprøjtning, alt efter hvor alvorligt angrebet dyret er, skal indsprøjtningen gentages 1 til 2 gange. Det er vigtigt at alle dyr i hjemmet bliver behandlet

Pelsmider smitter fra andre dyr der bærer pelsmiden. Smitten kan derfor godt gå fra hund til kat eller kanin om omvendt. Smitten kan også overføres med f.eks. hø eller andre materialer som dyrene er i nærheden af.

Kaninen Ninka kom ind på klinikken da den var begyndt at klø sig, plukke hår ud af kroppen og få store skællede områder.

Her ses kaninen Ninka's pels under mikroskop. De sorte streger er hår. Den brune ting i venstre side er et skæl. De ovale ting midt i billedet er æg fra pelsmider.