Huddiagnostik


Her på klinikken ser vi mange patienter med hudproblemer. Huden er kroppens største organ og første forsvar mod udefrakommende angreb. De typiske steder, hvor man ser symptomer på hudsygdom er ører, poter, rundt om endetarmsåbningen, halekirtlen, dievorter, lyske, øjenlåg, hage og kind. Symptomerne kan bl.a. være kløe, skæl, hårtab, rødme, betændelse og fortynding af hud. Disse symptomer dækker en lang række forskellige sygdomme. Yderligere ses der ofte sekundære lidelser i huden (lidelser opstået som følge af den primære sygdom), for eksempel hudbetændelse.

 

Hvordan stilles diagnosen på en hudsygdom?

For at stille en diagnose indenfor hudsygdomme, er det nødvendigt at gå grundigt og systematisk til værks. Det er vigtigt for os at få en god sygdomshistorie, hvorfor det vil være en fordel for os, hvis du forbereder dig før selve konsultationen og evt. svarer på dette SPØRGESKEMA.

Da symptombilledet ofte er meget ensartet ved forskellige sygdomme og symptomerne kan stamme fra flere sygdomme samtidig, kan en udredning indebære flere forskellige prøver, længerevarende behandling og eventuelt flere kontrolbesøg. Der findes dog også en lang række lidelser, der er ligefremme at diagnosticere.

Ved en hudbetændelse om den er primær eller sekundær årsagsmæssig, vælger vi typisk at udtage en prøve, hvor vi dyrker bakterierne frem og udfører en resistensundersøgelse for at vælge bedst egnede antibiotika. se billedet herunder.

hudbetændelse, dyrlæge, hudproblemer,

Her ses en agarplade. Agarpladen er opbygget af et vækstmedie, her af blod. Ovenpå denne er prøven udsået på hele pladen og påsat forskellige antibiotikatyper.

Den grå skyede overflade er bakterierne og rundt om de hvide antibiotikatyper, ses hæmningszonen. Ved prøven FUC10, ses vækst af bakterier i hæmningszonen, hvilket fortæller at disse bakterier er resistente overfor den slags antibiotika.

Hvordan behandles hudsygdomme?

Der findes mange forskellige behandlingsmuligheder og kombinationer af disse, som afhænger af hvilken diagnose der er stillet, og i hvilken grad sygdommen ses.

 

Forskellige diagnoser:

Kontakt Dyrlægerne Univet

+45 70 20 21 41