Feline leukæmi


Leukæmi er en virussygdom, der ødelægger de hvide blodlegemer og kan give anledning til kræft. Der er ingen typiske symptomer for katte-leukæmi, men mistanken kommer når katte der lever ude, eller katte som lever i større flokke, udviser særlige symptomer, såsom nedstemthed, vægttab, diarre, blod i afførringen, hævede lymfeknuder, blodmangel, gulfarvning af slimhinder, luftvejsrpoblemer, dårlige avlsresultater, udbrud af diverse infektioner og dårlig sårheling.

Virussen bliver primært udskilt gennem spyttet, hvorfor katte bliver smittet ved tæt kontakt med en inficeret kat, ved almindelig soignering og slikning, men også ved bid. Hvis en drægtig hunkat er inficeret, bliver fostrene også smittet.

En kat der er inficeret med leukæmi, kan godt være symptomfri og have "et godt liv", men denne udgør en stor smitterisiko og bør derfor isoleres fra andre katte og holdes indendøre.

Feline leukæmi forebygges med vaccination. Man skal som ejer være opmærksom på at leukæmi vaccinen er en tilvalgsvaccine og ikke en del af basisvaccinationsprogrammet.